Wednesday, September 8, 2021

Тренутак истине

 




Тренутак истине 



Ко је икада видео пахуљицу у свој својој слави, видео је свету геометрију живота. Њена тежина је незнатна али ипак једна таква може слетети детету на нос и својим својствима му променити свест на трен. 


Тас правде и истине је увек у равнотежи. Али чак и незнатна тежина једне пахуљице може превагнути на страну истине у случају да лаж и обмана жестоко притискају тас правде. 


Довољна је једна мала истина и све је решено. Довољна је скоро потпуно небитна мала истина, лака као пахуља зимске ноћи под светлом месеца. Довољна је да промени све. 


Тренутак истине је лични преображај. Тада свет и све застане на трен, безвремени час истине када унутрашњи вид постане све. Када се бива између светова јаве и снова. Између прав-а и нав-а, између свега. Неки могу назвати то средњим светом или средњом земљом (да, да) а неки могу назвати полугом свемира. 


Тесла је рекао "дајте ме ослонац и померићу Земљу". 


То је безвременост. То је вечност. То је безсмртност (не и бес смртност за оне које знају). То је бит и то је бити. То је трен када си додирнуо лице Бога. То је трен кад ниси више мушкарац или жена. То је час када јеси, када осетиш да си све што јесте. Да си дух и тело и земља и вода и ваздух и ватра и етар... 


То је сушт. 


У том тренутку истине ти одлучујеш и према тој одлуци се свемир што у теби што напољу - саобразује са твојом одлуком и вољом. 


Тренутак истине је најчистији јер он доноси светло. 

Као у оној причи о Царевом новом оделу. 

Кројачи судбине су омађијали Цара. Потом Цар, дубоко под магијом других а имајући моћ владања, преноси програм на све око њега и под страхом од Цара, сви слушају. 


Сада је Цар главни црни маг. Он господари свима и сви немо и послушно игноришу своје очи из страха, игноришу своја чула и савест. Чак иду то тога у смишљању нових слојева илузије и омаје како му је то ново одело прелепо. 

Прича се наставља до неслућених размера а Кројачи судбине се смеју и односе вреће злата. Лудило достиже врхунац када је главна парада. Сви гледају Цара, ћуте и "диве" се новом оделу, самокритикују и самоцензуришу сваки покушај свести да им каже истину. 


Шта се онда дешава? 


Истина видећи да су сви под магијом и контролом из далека, одлучује да пронађе најчистије срце.

Проналази га у дечаку који седи на раменима свог оца (који и даље послушно као и сви ћути) и дечак викне из душе: 


"ЦАР ЈЕ ГО!" 


У том часу је тренутак истине. У том безвременом биту, енергијом маленом и лаком као пахуља и бело перо, истина нежно пробуди све. Преко детета коме је чисто срце. 


Она је тада све.




Зато да би истина дошла радо у твој дом, да би те нашла и уклонила све лажи и зло, да би ти помогла у свему и да буде свето све... 


Ради на себи. Ради на себи. Ради на себи. 


Да ти чиста буде душа, да дух веда и да чисто буде срце. 


Можеш ти то Србине. Јер ти јеси од небеске сорте. 







No comments:

Post a Comment