Sunday, June 18, 2017

Еукатастрофа - Толкинова кованица

Професор Толкин је у својим делима приказао нешто што одише посебно лепотом и дубљим смислом и привлачи многе на целој Земљи.

У неколико предходних чланака писао сам (а и у будућности ћу) о дубљем смислу његових дела и његовој повезаности са нашим исконским Родом.
Данас пишем о једом изразу који је он смислио (сковао, свароговао, сварио - игре речима нису само игре...).

Израз је - Eucatastrophy или Еукатастрофа.

Он је то објаснио следећим низом - ситуација и догађаји, дешавања иду неумољиво ка једном исходу. Најчешће ми то опажамо као неизбежно зло које све уништава.
Његов плес је смртоносан и све коси пред собом, нада нестаје, сви виде крај, нема моћи да заустави плиму зла...

...и онда се у последњем часу деси потпуни преокрет! Када нико није видео, осетио и знао (сем самих наших суштина) долази потпуни преокрет и плима зла се распадне, стане и нестане.

Мимо свих надања и овосветског знања...

Еукатастрофа.

То је рецимо трен када на дверима и стени усуда на пламен планини Фродо уместо да баци прстен и уништи зло и заврши причу, он одустане и каже да је прстен његов. Наравно све је у том часу изгубљено јер је Фродо поклекао, пао.
И све би се трагично завршило да није скочио Голум у похлепи и бесу (Фродо савладан злом постаје зло, Голум је већ био зло) и отео му прстен и потом пао у Лаву.Дакле зло се само-уништило.

Еукатастрофа.
Нико то није очекивао. Нико. Али ипак постоји сила која је изнад свега а њу нико не види сем чистих срца.
Фродо је спашен касније али је доживотно носио ожиљак терета и пада на крају.Немојте мислити да је данас другачије...Ништа није како изгледа и какве хаљине носи...
Срца чувајте и суштину у себи слушајте, душа зна.


Eucatastrophy
Еукатастрофа

No comments:

Post a Comment